smarta städtips för köket

Städtips Kök

Rengöringstips för köket – Din ultimata guide

Att hålla ditt kök sterilt är väldigt viktigt. Det krävs inte ett geni att förstå varför. Kom ihåg, det är här som du hanterar, förvarar och tillagar din mat. Du kan inte låta det bli en växande bakteriekoloni för allt i världen. Att ha mycket bakterier i köket kan utsätta din familj för risk att drabbas av ett antal olika magproblem såsom matförgiftning eller akut magsjuka. Det finns många olika tips på rengöring som du kan använda dig av för att få en hygienisk miljö i köket, och det behövs inga speciella prylar för att göra det effektivt. Dessutom så finns det också många praktiska lösningar för att göra det lättare för din ekonomi.

Kakelrengöring

Hur man rengör kakel kan variera beroende på vilket material man använder, men det viktigaste som du måste göra är att få det att lukta gott och få bort bakterier. Saltsyra och klorvätesyra är flitigt använt men inte rekommenderat för vårt ändamål dock. Ett rengöringstips som du kan lita på är rengöring med de mindre farliga syrorna som vinäger och citron. Du kan göra ditt egna hemmagjorda medel av en blandning av lika delar syra och vatten. Detta medel tar med säkerhet enkelt bort både mögel och bakterier.

Köksgolvet

Precis som vilket tips till vilket annat rum som helst, så är det också här nödvändigt att sopa golvet. Men, ditt huvudsakliga mål är att försöka hålla golvet fritt från fläckar och från att bli blött. Det finns bara en hemlighet till att rengöra ditt köksgolv effektivt och det är för hand. Du kan använda moppar och trasor, men inget slår en trasa på alla fyra. Att skrubba är också en bra idé och gör det om du har tid. Använd en enkel blandning av vatten och såpa för att få bort fläckar. Blekmedel och klorin kan också vara ett alternativ, men lukten kan ibland vara för mycket, så håll dig till vad som är trevligare och säkrare.

Bänkskivor och köksredskap

en guide till att rengöra kök
Rengöra med citronsyra ger underverk!

Du kan använda bakpulver för att få bort dålig lukt, och du kan torka av ytor med en blandning av vatten och såpa. Torka alltid av med mycket rent vatten efteråt. Se också till att det alltid är torrt på ytorna. Glöm inte att fuktiga ställen är de bästa för bakterier att växa till. Dessutom så är skinande rena bänkskivor svårslaget. Det finns inga speciella rengöringstips då det gäller köksredskapen, men komihåg en sak; håll dem väl underhållna så de är lika fina att visa upp som resten av köket. Du bör också se till att de är torra efter du rengjort dem, då även fuktiga köksredskap är en bra grogrund för bakterier. Dessutom så är den där unkna lukten inte alls bra för ditt kök. Notering: All rengöring av köksredskap bör göras med försiktigt och efter tillverkarens anvisningar.

Som tur är så behöver man bara trycka på en knapp för att rengöra ugnen. För andra elektriska redskap undvik att blöta ner kontakterna och torka av utsidan endast med hett vatten. Dessa rengöringstips för köket är enkla att följa och väldigt praktiska. Dessutom så behöver du inte spendera massor med pengar på speciella rengöringsmedel.